Teknik som räddar liv

Har du någon gång gått en HLR utbildning eller första hjälpen kurs? Tittar man på dagens kurser och utbildningar hos till exempel Hjärtgruppen så lär de dig att rädda liv, genom HLR, första hjälpen men även genom att använda en hjärtstartare. Det är en ganska fantastisk historia denna maskin har. Den allra första hjärtstartaren demonstrerades redan 1899 av Jean-Louis Prévost och Frédéric Batelli. Under 1930-talet utfördes experiment av Dr Albert Hyman och elektroingenjören C. Henry Hyman. De testa att injicera starka droger i hjärtat. Tillsammans kom de på att om man istället använde el, så kunde man chocka kroppen system på exakt samma sätt som man gjorde med drogerna. Uppfinningen de skapade kallades för Hyman Otor, men det är oklart om den fungerade. Den allra första gången som el användes för att starta ett människohjärta var 1947.

Maskinerna utvecklades

De första apparaterna var stora och svåra att transportera. De var inte heller särskilt pålitliga. Dessutom kunde den bara användas i operativa sammanhang tillsammans med paddlar som sattes direkt på hjärtat. Under 1950-talet utvecklades maskiner som kunde användas för utvärtes bruk. I början av 1960-talet skapade den irländske läkaren Frank Pantrige den mobila hjärtstartaren. Idag finns det hjärtstartare utplacerade på offentliga platser, men kunskaperna hur dessa används är fortfarande små. Det behövs fler utbildningar så väl som att man bör placera ut fler hjärtstartare runt om på olika platser där det rör sig mycket folk. Om du vill öka dina kunskaper om denna apparat och kanske köpa en egen, så kan du kontakta Hjärtgruppen.

Related posts