CERN lägger ut 300 terabyte av data

Ställ in dina planer denna helgen för partikelfysiklaboratoriet CERN, tog nyligen ett beslut att lägga ut hela 300 terabyte av data på nätet som samlats upp från partikelaccelerator Large Hadron Collider (LHC).

Kati Lassila-Perini, en fysiker som arbetar på Compact Muon Solenoid gav en enkel förklaring till denna sällsynta händelse:

”När vi har utforskat all extraherad data från LHC så ser vi ingen anledning att inte göra dem tillgängliga för allmänheten”, sade hon i ett pressmeddelande. ”Fördelarna är många, att alltifrån inspirerande gymnasieelever till blivande partikelforskare ska kunna ta del av denna information är förstås underbart. Och personligen tycker jag detta är en viktig del för att säkerställa den långsiktiga tillgången på vår forskningsdata.”


Själva datan i sig är från 2011, och innehåller information om protoner som kolliderat vid TeV (teraelectronvolts för er som inte vet). Denna process ger upphov till de sällsynta partiklarna som majoriteten av oss människor inte riktigt förstår sig på.

Så ifall ni inte har något bättre för er denna helgen så rekommenderar jag starkt att ni dyker in den spännande data som CERN nu har släppt loss.

Related posts