LED tekniken tar över världen

LED tekniken har sedan ett par år tillbaka utmanövrerat den äldre halogen tekniken inom många branscher. Både för privatbruk och industriella applikationer har led tekniken visat sig vara ett alltmer självklart val över den äldre och mindre effektiva halogen lampan. Led är egentligen ingen ny uppfinning men det är först på senare år som stora multinationella företag drivit utvecklingen framåt vilket gett upphov till helt nya möjligheter inom belysning. Till en början hade man svårt att tillverka lampor med tillräckligt hög watt styrka, dessa begränsningarna medförde att led aldrig ansågs vara något alternativ för industrin då den dessutom var väldigt dyr och därmed inte kostnadseffektiv. Med åren har detta förändrats, inte bara industrin har fått upp ögonen för denna revolution utan även privatpersoner väljer att utrusta sina personbilar med led i allt högre utsträckning före halogen och xenon. Xenon var väldigt populärt under många år fram tills att led lampan slog igenom på allvar. Xenon tekniken innebar att ljuset skapas i ett urladdningsrör fyllt med dels ädelgasen xenon och dels fyllt med metallsalter vilket utsänder ljusenergi. Led å andra sidan består av ett halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåt riktningen.

Fordonsbelysning – en bransch i snabb förändring

Kina har varit en stark bidragande faktor till att led tekniken fått ett starkt fotfäste bland privatpersoner. Kinesiska fabriker har översvämmat marknader i västvärlden med billigare modeller vilket har möjliggjort att gemene svensk idag kan handla en riktigt bra led lampa till ett betydligt billigare pris än vad som tidigare var möjligt. Exempelvis har en av våra medarbetare nyligen uppgraderat sin led ljusramp som han handlade från Ljusgiganten trots att bilen redan är flera år gammal. Amerikanarna har också lyckats etablera sig som ett premium alternativ genom främst Vision X som de senaste tio åren vuxit till att bli en världsledande aktör inom premium segmentet. Led extraljus från Vision X är betydligt mer effektiva än konkurrenternas produkter vid en jämförelse av lumen per watt. Led lampan är med andra ord här för att stanna och den fortsätter att bli allt mer effektiv för varje år som går.

Related posts